Steven Holl Architects, in collaboration with JM Architects, has won the international design competition to design a new building at the Glasgow School of Art in Scotland.

The 1,250m² teaching and research building is to be located opposite to the school’s famous Mackintosh building on Garnethill.

The designs draw upon the push-pull typology of light and as a result the building is composed of volumes shaped by light and connected by a ‘circuit of connection’.

Voids of light, in the form of precast concrete, are central to the building section and structural support, according to the designers.

The main body of the building is a loose-fitting structure made up of a ‘skin’ which is 100% recycled fused glass with a solar cavity capable of harvesting heat in winter and cooling in summer.

The new building is scheduled to open in September 2013.